Öyle bir yaşama arzusu ki…
O, heyecanlarını dizginlemeden yaşamayı bilmiş gezgin bir ruh. Dos Passos’un deyimiyle “Homeros’un oğlu”, Chaplin’in oda arkadaşı ve Henry Miller’ın en başarılı öğrencisi… Özgür ruhuyla yaşamın onu sınadığı acılara kafa tutan, yazmadan önce yaşamayı ilke edinmiş bu yazarın asıl adı Frédéric Louis Sauser fakat biz onu Blaise Cendrars adıyla biliyoruz.
1924’te yayımlandığında Cendrars’ı büyük tartışmaların içine sürükleyen son şiir Kitabı ilk kez Türkçede!
“Gülüyorum
Gülüyorum
Gülüyorsun
Gülüyoruz
Hiçbir şeyin önemi yok
Bayıldığımız bu gülüşten başka
Salak ve mutlu olmasını da bilmek gerek”
Blaise Cendrars, edebiyat âleminin en sıradışı isimlerinden biridir kuşkusuz… Onun yazdıklarını okumak, sadece yazanın anladığı bir giz olmaktan çok uzaktır. Düz yazı ya da şiirlerini okurken, anlatılanlar her neyse o an yaşanıyor ve size sıcağı sıcağına aktarılıyormuş izlenimine kapılırsınız. Gönüllü olarak katıldığı savaşta, yakasına sıkıca yapıştığı yaşama sevinci uğruna sağ kolunu kaybetmiş ve ardı ardına gelen tüm engellere kafa tutup yazmaya devam etmiştir…
Yolculuk Notları, Cendrars’ın son şiirlerini bir araya getiren bir kitap. Cendrars’ın, ‘dostlarıma gönderdiğim kartpostallar’ diye nitelediği bu şiirlerin tümünde coşkuyla kendini gösteren yaşama sevincine ve keşif ruhunun bir yazarı nasıl farklılaştırabildiğine tanık oluyoruz. Yirminci yüzyıl şiirinin öncülerinden Blaise Cendrars, son dizelerini bir araya getiren bu eserle yeni zaman okurlarını kucaklıyor, sanki hiç gitmemiş gibi…
BLAISE CENDRARS
BLAISE CENDRARS, asıl adı Frédéric Sauser’dir. 1887’de İsviçre’de doğdu. Genç yaşında Avrupa’yı, Amerika’yı, 17 Devrimi öncesi Rusya’yı gezdi. Fransız Yabancı Lejyonu’na gönüllü yazılarak katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nda, 1915’te, sağ kolunu kaybetti; sakatlığı, serüven dolu bir hayat sürmesine engel olmadı. Şiir, roman, anı yazdı, çağının öncü edebiyatçılarından sayıldı. 1961’de
Paris’te öldü.
YOLCULUK NOTLARI
Yazar: Blaise Cendrars
Çeviri: Sinan Fişek
Tür: Şiir
Sayfa sayısı: 159
Fiyatı: 11 TL
Yayın tarihi: 17 Mayıs 2011